Проекти

https://drive.google.com/open?id=1X-_b66IsRkgTx7d_5-Q5_MdUTGV4bwBW
  

ПРОЕКТ 2018-1-BG01-KA102-047193 „ТЪРСЕЩИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ В ЕВРОПА“ 

№ на Договора:

2018-1-BG01-KA102-047193

Име на проекта:

ТЪРСЕЩИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ В ЕВРОПА

Период на изпълнение:

01.06.2018г. до 31.05.2019г.

Бенефициент

ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ – Номинирана Национална агенция за Р България на Европейската комисия (ЕК) по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз (ЕС) и Професионална гимназия по техника и мениджмънт"Христо Ботев", Ботевград

 ПРОЕКТ 2018-1-BG01-KA102-047193 „ТЪРСЕЩИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ В ЕВРОПА“

Бенефициенти: ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ – Номинирана Национална агенция за Р България на Европейската комисия (ЕК) по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз (ЕС) 
и 
Професионална гимназия по техника и мениджмънт"Христо Ботев", Ботевград

Представяне и сърдечно посрещане в офиса на партньора ESMOVIA

Training and Mobility


20.10.2018г. – пристигане на летище Валенсия, където бяхме посрещнати от служители на Есмовия - нашия партньор по проекта. Транспортираха ни до апартаментите за пребиваване и по пътя ни дадоха указания относно картите за път, които в Испания имат статут на документ за самоличност. Беше ни обяснено, че във Валенсия има няколко зони A, B, C, D и картите на всички ученици покриват различни маршрути, в зависимост от работните им места. Всеки един ученик получи информационен ваучер и бе помолен стриктно да спазва работната и културната програма, изработена от Есмовия. На всеки един ученик беше дадена карта на града, за да се ориентира и навлезе по-лесно в новата обстановка. Показаха им и магазините, които бяха в близост до апартаментите – Consum и Mercadona, и ги посъветваха да пазаруват от тях, тъй като са със сравнително достъпни цени. Най-голямата атракция за деня беше стадионът на Валенсия – Местая, който се намираше точно срещу апартаментите, в които бяхме настанени. Усетихме атмосферата на спортния свят още същия ден, защото имаше футболен двубой Валенсия -Лаганес.

21.10.2018г. – Разходка пеша до центъра на града, както и из парка на Валенсия, изграден в старото корито на река Турия. Посоката на движение на реката е изменена след силни наводнения, които опустошават района на няколко пъти. Въпреки че над коритото на реката все още има мостове, река няма, а коритото е заето от Градините на Турия.

Welcome meeting – Посрещане на 22.10.2018г. -  В 11ч. Соня Чанева – координаторът за нашата група, ни заведе до офиса на Есмовия. Показа ни метростанцията и ни даде указания за използването й. Обясни, че във Валенсия вратите на метрото не се отварят самостоятелно, а има дръжка, която трябва да се натисне при качване и при слизане. Обясни коя линия ще използваме най-често, за да стигаме до центъра. Също така обясни и правилата за ползване на автобус, защото част от учениците ще се прекачват на автобуси, за да стигат до работните си места. Каза, че за да спре автобусът, независимо, че са на автобусна спирка, учениците трябва да вдигнат ръка, за да дадат сигнал, в противен случай той ще ги подмине. Обясни им, че винаги трябва да се качват през първата врата откъм шофьора, а слизането става през втората или задната врата, като задължително трябва да натиснат бутон със звуков сигнал, за да спре автобусът на спирката.

След като отидохме в офиса, ни представиха на целия екип на Есмовия, бяхме посрещнати много сърдечно от всички тях. Всеки ученик получи работен дневник, в който да отразява извършената работа през деня. Всеки работен ден трябва да бъде заверен, чрез подпис на съответния ментор. Дадоха се още указания за попълване на дневника, а именно:

- до 5.11.2018г.  – попълване на дневника. Проверка за подписи от страна на Есмовия.

- до 14.11.2018г.  – попълване на крайната оценка от страна на участника.

- финалният документ се попълва от ментора на фирмата последния ден от практиката. На база неговата оценка за работата на ученика, се издава сертификат за практиката.

- на края на практиката си, ученикът е длъжен да сподели мнението си за цялостното си пребиваване във фирмата и да даде оценка на мобилността в свободен текст.

Информираха ни в кои фирми ще работят учениците и какво е естеството на работата. Първоначално ще работят елементарни, базови неща и с времето постепенно ще се усложнява естеството на работа, но съобразено с възможностите и личния напредък на всеки един от тях. Всички, които са КТТ, ще работят в APP Informatica – франчайз компания, която е с множество офиси в цяла Валенсия. Разпределението на работните места е следното:

1.  Атанас Найденов и Гечо Захариев – Spamovil BMW Service, менторът, който ще ги наставлява е Juan Manuel Caceres.

2.  Цветан Иванов и Иван Йончев – Sedamovil Automocion, ментор – Jose Arce.

3. Иванеса Петкова – APP Informatica – Quart, ментор – Virginia Escudero Gallego.

4. Никола Дилов и Петьо Петров – APP Informatica – Massanassa, ментор – Francisco Nieto

5. Цветомира Цанкова и Валентин Василев – APP Informatica – Sedavi, ментор – Francisco Nieto

6. Тодор Ценов – APP Informatica – Patraix, ментор – Angel Del Campo

7.Мариян Корделски и Николай Цановски – Talleres IVECO La Pista, ментор – Juan Jose Pascual Navarro

8.Любен Маринов и Васил Петров – Motor Village Valencia, ментор – Julian Lainez

9. Стилиян Георгиев и Георги Георгиев – SEAT Sedavi Motor JRValle, ментор – Fernando Valle.

Накрая работната среща приключи с кратък курс на испански език, включващ основни думи и изрази, необходими за представянето на учениците, като:

„ Как се казваш?, На колко години си?, От къде си?, Говориш ли испански?, Какво учиш?, Имаш ли опит?“ и голяма част от учениците опитаха да направят диалог помежду си.


---------------------------------------------------------- http://hrdc.bg/ -------------------------------------------------------------

ПРОЕКТ 2018-1-BG01-KA102-047193 „ТЪРСЕЩИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ В ЕВРОПА“
Бенефициенти: ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ – Номинирана Национална агенция за Р България на Европейската комисия (ЕК) по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз (ЕС) 
и 
Професионална гимназия по техника и мениджмънт"Христо Ботев", Ботевград