Проекти


                                                        
 
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ“ 2014-2021

процедурата за директно предоставяне „BG05M2OP001-2.004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности 

ТВОЯТ ЧАС – фаза І“ 


 Клуб "Моят град през годините"
Дейност: 
Изучаване миналото на моя град, традициите, нравите и обичаите на населението. Запознаване с бележити личностни от града и околията.
Цел: 
  • Продължаване на дългогодишните традиции в ПГТМ "Христо Ботев" за изучаване и съхраняване на традициите в родния град;
  • Поддържане и запазване на нравите и обичаите на населението.

https://drive.google.com/file/d/0B7E3Dh0n8pdmQmI2dlBZcndfcFk/view?usp=sharing

  

ПУБЛИЧНА ИЗЯВА:  

Поетична композиция под наслов „С обич за България“

в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград на 3 март 2017 г.


На първи март учениците от клуб по интереси „Моят град – традиции, нрави и обичаи“  представиха поетична композиция в зала „Орханиец” на исторически музей – Ботевград.

Под наслов „С обич за България“, възпитаниците на ПГТМ “Христо Ботев“ проследиха събития и факти от Освобождението на България от османско иго.

С емоционалните си стихове и компютърна презентация учениците успяха да развълнуват своите връстници,  учители, родители и граждани.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война. Връщайки се назад във времето учениците си спомниха за хилядите доброволци, които загинаха, сражавайки се в Руско-турската освободителна война. Санстефанският мирен договор постави началото на Третата българска държава.

„Ето ме, аз съм България! Вървя по земята от тринадесет века. Сях и жънах тази земя край Балкана. Думите ми са ясни и чисти като пирински върхове. Песните ми са звънливи, като Рилски ручеи. Аз имам житата на Добруджа и дъхавите ливади на Родопите. Дунав и Черно море целуват бреговете ми.

Аз съм България - обичайте ме за яркото слънце и жарките рози! За отрудените ми длани и за мирното ми небе. Вярвайте ми, помнете ме и ме носете в песните и в душите си!“

Чувство на национална гордост и патриотизъм завладя цялата аудитория на историческия музей в гр.Ботевград. Учениците показаха знания и отговорност както към националната, така и към местната история.

Специален гост на тържеството бе директорката на музея г-жа Тодорка Коцева, която поздрави учениците за блeстящото представяне на един урок по родолюбие за ученици, родители и общественост.

ПУБЛИЧНА ИЗЯВА
  
     На 1 юни 2017 г. учениците от 9а и 9б класове от ПГТМ „Христо Ботев“, град Ботевград взеха участие в традиционния поход „По стъпките на Бо.тевата чета“. Заедно с представители на дружество „Орхание“ и Исторически музей, Ботевград участниците в похода разгледаха килийното училище в с. Боженица и се поклониха се пред тленните останки на Ботевите четници в с. Скравена, с. Гурково и с. Литаково
     В късния следобед учениците от двата класа присъстваха на откриването на изложба в Историческия музей с експонати от родния дом на свещеник Димитър Николов, който е погребал останките от десетте Ботеви четници. 
     В 18:00 часа участниците в похода се включиха в празничната програма на града, посветена на 2-ри юни – Деня на Ботев и всички загинали за свободата на Родината.  Заедно с президента Румен Радев и кметът  на Общината Иван Гавалюгов учениците поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на Христо Ботев.