Компании

Учебни компании


      По програмите на Джуниър Ачийвмът – България в ПГТМ “Христо Ботев” работят две учебни компании:

  • УК “Schoolnet”

  • “МК – Старт”АД

     

Това са реални компании с управленческа структура, начален капитал и действителен продукт, който учениците сами произвеждат и реализират на пазара. Целта  е учениците да придобият знания и умения в реална работна среда : маркетингово проучвяне-продукт-производство-разпространение-продажба, да изградят у себе си предприемачески дух, да следват правилата на биснес етиката, да бъдат отговорни и уверени в себе си, да умеят да работят в екип.


     УК “Schoolnet” 

 

 Ако искаш да си актуален с новините ти
и училищен живот около тебе да кипи,
значи правилното място си избрал
и на SCHOOLNET си се отдал!


     

 УК “Schoolnet” е създадена през 2008 г. и всяко следващо поколение доразвива и обогатява наследеното от предходните. Основната дейност на компанията е издаване, предпечат и печат на училищен вестник – издателска дейност и други.

    За 2015/2016 учебна година екипът се състои от 13 мотивирани и енергични момичета и момчета от 8-12 клас, изучаващи различни специалности.

Президент на компанията е Преслава Цветанова – 11д клас.

Маркетингът е поверен на Тереза Тошкова – 12д, Никол Тодорова и Силвия Захариева – 8 клас.

Човешки ресурси управляват Даяна Иванова, Тереза Стоянова и Магдалена Петрова – 12д клас.

Производственият отдел ръководят Калоян Крумов – 9б клас, Теодора Владова и Николай Геровски – 8клас.

Финансовият отдел се управлява от Ивелина Найденова – 12д клас, Наталия Вутова и Теодора Василева – 11д клас.

Екипът разчита на двама учители консултанти: Диана Къндева и Анелия Клечкова. Всеки член на екипа е и акционер в компанията с дялов капитал 1 акция.

   Целта на екипа е да отразява всички мероприятия, да представи целия училищен живот и атмосфера, но също така да забавлява и разтоварва, да обогатява с нови и любопитни факти от различни области своите читатели.

                             

     Възпитаниците на ПГТМ “Христо Ботев” имат невероятния шанс да разполагат със собствена трибуна , в която да споделят своите идеи, да изразят мнение или препоръка по даден проблем, който ги вълнува, да разкрият своите таланти, интереси и успехи без цензура, без шаблони и редакция на мисълта. Вестникът има и фейсбук страница, която се поддържа от двамата IT специалисти – Калоян и Николай.

    И тази година екипът изработи стенен календар, посветен на 8-годишната дейност на компанията, като бяха подбрани снимки от предходните години, отразяващи различни изяви на компанията.

За Св. Валентин бяха изработени валентинки, събирани в кутията на любовта и след това предедени на любимите хора. За най-любвеобилен клас бе обявен 12д и бе награден от Учебната компания с червено плюшено сърце. Всички валентинки бяха продадени.

    По повод 1 март – Баба Марта бяха изработени мартеници и продавани на щанд в училището, а в самия ден на празника представители на компанията посетиха Дома за възрастни хора и по стар български обичай ги закичиха с мартенички.

    Предстои излизането на 3 брой на вестника, който ще бъде посветен на абитуриентите – випуск 2016 година. Не го пропускайте.

    Всяка година компанията участва в Националния панаир на фирмите “Изгряващи звезди”, който се провежда в началото на юни месец, надяваме се и тази година да бъдем част от този голям празник.

     За да работи професионално и да се развива Учебната компания, училищното ръководство подсигури офис, в който екипът разполага с всичко необходимо.

                        

                             


    

     
“МК – Старт”АД
  Учебната компания “МК –Старт” АД е създадена през 2014 година, екипът е малък , но изключително деен и амбициозен – Мирослава Захариева, Надежда Николаева, Милва Георгиева и Виолина Йончева – 11в клас, Веселин Василев – 12в клас и Ангел Тодоров – 10б клас, с ръководетели: инж.Нина Петкова и инж.Димитър Иванов.

    Учебната компания произвежда електронни изделия – SMD Мигащо сърце, SMD Усмивка, електронен часовник, светлинни реклами, табели, значки, визитници, различни видове светлинни увеселителни устройства и светлинни устройства за контрол и диагностика с по-малки размери, но с възможност за вграждане в други предмети, устройства и електронни платки.

  

   

     Основните цели са учениците да усвоят необходимите практически, икономически и маркетингови умения за ръководене и работа в компания, икономическа рентабилност на компанията, която е важен измерител за възвръщаемостта на вложените инвестиции и печалба.

      През 2015 година УК “МК – Старт” АД участва в Регионалния панаир на учебните компаниии в гр. Русе и бе отличена със Сертификат “Най- атрактивен продукт”. Екипът редовно поставя щанд и реализира подажби в училището, като продуктите се подбират тематично според предстоящите празници – Коледа и Нова година, Св. Валентин, Баба Марта и др.

      

                                       


      От този година компанията работи по менторската програма на Джуниър Ачийвмънт, за  ментор на екипа е избрана Теодора Младенова от  Теда – ММ ООД –гр. Ботевград.  Надяваме се, че с нейна помощ компанията ще разшири и развие дейността си и ще увеличи пазара си.

      За професионалната и качествена работа на компанията е оборудвана специална лаборатория, която отговаря на съответните стандарти.

Подстраници (1): архив "SchoolNet"