Учебни компании

По програмите на Джуниър Ачийвмът – България в ПГТМ “Христо Ботев” работят две учебни компании:

    • УК “Schoolnet”

    • “МК – Старт”АД

Това са реални компании с управленческа структура, начален капитал и действителен продукт, който учениците сами произвеждат и реализират на пазара. Целта е учениците да придобият знания и умения в реална работна среда : маркетингово проучвяне-продукт-производство-разпространение-продажба, да изградят у себе си предприемачески дух, да следват правилата на биснес етиката, да бъдат отговорни и уверени в себе си, да умеят да работят в екип.

УК “Schoolnet”

Ако искаш да си актуален с новините ти

и училищен живот около тебе да кипи,

значи правилното място си избрал

и на SCHOOLNET си се отдал!

Разгледайте архива на училищен вестник "Schoolnet"

УК “Schoolnet” е създадена през 2008 г. и всяко следващо поколение доразвива и обогатява наследеното от предходните. Основната дейност на компанията е издаване, предпечат и печат на училищен вестник – издателска дейност и други.

Екипът разчита на двама учители консултанти: Диана Къндева и Анелия Клечкова. Всеки член на екипа е и акционер в компанията с дялов капитал 1 акция.

Целта на екипа е да отразява всички мероприятия, да представи целия училищен живот и атмосфера, но също така да забавлява и разтоварва, да обогатява с нови и любопитни факти от различни области своите читатели.

Възпитаниците на ПГТМ “Христо Ботев” имат невероятния шанс да разполагат със собствена трибуна , в която да споделят своите идеи, да изразят мнение или препоръка по даден проблем, който ги вълнува, да разкрият своите таланти, интереси и успехи без цензура, без шаблони и редакция на мисълта. Вестникът има и фейсбук страница, която се поддържа от двамата IT специалисти – Калоян и Николай.

И тази година екипът изработи стенен календар, посветен на 8-годишната дейност на компанията, като бяха подбрани снимки от предходните години, отразяващи различни изяви на компанията.

За Св. Валентин бяха изработени валентинки, събирани в кутията на любовта и след това предедени на любимите хора. За най-любвеобилен клас бе обявен 12д и бе награден от Учебната компания с червено плюшено сърце. Всички валентинки бяха продадени.

По повод 1 март – Баба Марта бяха изработени мартеници и продавани на щанд в училището, а в самия ден на празника представители на компанията посетиха Дома за възрастни хора и по стар български обичай ги закичиха с мартенички.

Предстои излизането на 3 брой на вестника, който ще бъде посветен на абитуриентите – випуск 2016 година. Не го пропускайте.

Всяка година компанията участва в Националния панаир на фирмите “Изгряващи звезди”, който се провежда в началото на юни месец, надяваме се и тази година да бъдем част от този голям празник.

За да работи професионално и да се развива Учебната компания, училищното ръководство подсигури офис, в който екипът разполага с всичко необходимо.

“МК – Старт” АД

Основните цели са учениците да усвоят необходимите практически, икономически и маркетингови умения за ръководене и работа в компания, икономическа рентабилност на компанията, която е важен измерител за възвръщаемостта на вложените инвестиции и печалба.

През 2015 година УК “МК – Старт” АД участва в Регионалния панаир на учебните компаниии в гр. Русе и бе отличена със Сертификат “Най- атрактивен продукт”. Екипът редовно поставя щанд и реализира подажби в училището, като продуктите се подбират тематично според предстоящите празници – Коледа и Нова година, Св. Валентин, Баба Марта и др.

Учебната компания “МК –Старт” АД е създадена през 2014 година, екипът е малък , но изключително деен и амбициозен – Мирослава Захариева, Надежда Николаева, Милва Георгиева и Виолина Йончева – 11в клас, Веселин Василев – 12в клас и Ангел Тодоров – 10б клас, с ръководетели: инж.Нина Петкова и инж.Димитър Иванов.

Учебната компания произвежда електронни изделия – SMD Мигащо сърце, SMD Усмивка, електронен часовник, светлинни реклами, табели, значки, визитници, различни видове светлинни увеселителни устройства и светлинни устройства за контрол и диагностика с по-малки размери, но с възможност за вграждане в други предмети, устройства и електронни платки.

От този година компанията работи по менторската програма на Джуниър Ачийвмънт, за ментор на екипа е избрана Теодора Младенова от Теда – ММ ООД – гр. Ботевград. Надяваме се, че с нейна помощ компанията ще разшири и развие дейността си и ще увеличи пазара си.

За професионалната и качествена работа на компанията е оборудвана специална лаборатория, която отговаря на съответните стандарти.