Новини-5

Post date: Feb 16, 2016 12:51:5 AM

Новини

Баскетболистите на ПГТМ "Христо Ботев" - четвърти в света

От 3 до 10 май 2009г. в Истанбул, Република Турция се проведоха Световните ученически игри по баскетбол за средношколци. Участваха 27 отбора от: България, Австрия, Белгия, Бразилия, Гърция, Дания, Естония, Израел, Иран, Ирландия, Италия, Китай, Кипър, Латвия Люксембург, Норвегия, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Финландия, Швеция и Чехия. Срещите на турнира се играеха в четири части по 8 минути. В първия кръг на игрите нашите момчета победиха Латвия с резултат 75-62 и Гърция с 56-54 и това им осигури първото място в групата. В следващата група съперници им бяха Дания и Ирландия, които победиха съответно с 56-41 и 79-51. С тези две победи в своята група тимът на ПГТМ "Христо Ботев" отново стана първенец в своята група.

Следващият съперник беше силният тим на Сърбия, срещу когото нашите момчета претърпяха първата си загуба на турнира само с 2 точки разлика - 62-64. Но с убедителната победа срещу Финландия 45-30 се класираха втори в групата, което им осигури място сред първите осем отбори. На осминафиналите, където се играе на елиминации, на ПГТМ "Христо Ботев" се падна един от претендентите за титлата- отборът на Израел, който се представяше много силно до този момент. Но момчетата се справиха и с този съперник с резултат 58-54 и влязоха във финалната четворка. На полуфинала загубиха от отбора на Сърбия само с една точка 58-59. Голяма заслуга за този резултат имаше реферът от Словения, който с отсъжданията си подари победата на Сърбия. След като през цялото време нашите момчета водеха с десетина точки, в последната четвъртина словенецът изгони двама наши играчи и в самия край на мача измисли фаул в нападение на нашите.

На следващия ден в мача за третото място баскетболистите на ПГТМ "Христо Ботев" отстъпиха на отбора на Гърция с 36-49.

В индивидуалната статистика на игрите Планимир Добромиров Дафинов спечели купа за асистенции. Четвъртото място на Световното ученическо първенство по баскетбол за средношколци е един огромен успех за играчите, за училището, за баскетбола, за България. Това е постижение, което до сега нито един български отбор не е постигал на такова първенство. БРАВО, МОМЧЕТА!