Новини-9

Post date: Feb 16, 2016 12:51:5 AM

Новини

Национално състезание "Отворен бизнес и иновации"

На 17 април 2010г. в Англо-американското училище в София, Джуниър Ачийвмънт България проведе иновационен лагер /4-то национално състезание/ под надслов "Отворен бизнес и иновации". Проявата е част от общоевропейски проект, финансиран от Европейската комисия в партньорство с Хюлет Пакард България и Англо-американското училище. В него взеха участие 120 ученици, разпределени на случаен принцип в 22 отбора. Членовете на екипите не се познават и трябва бързо да се адаптират един към други, да разпределят адекватно задачите помежду си, за да могат да работят заедно ефективно.

Казусът, който беше зададен от представителите на Хюлет Пакарт беше: "Продължи традицията. Бъди отговорен". Екипите бяха изправени пред трудния избор да определят доброволческа дейност, с която служителите на Хюлет Пакарт да бъдат полезни на обществото. Критериите, по които се оценяваха идеите, бяха:

оригиналност на казуса;

да обхваща разнообразни дейности от избраната област;

да обедини служителите на компанията около идеята и да създаде у тях чувство за съпричастност;

да наложи Хюлет Пакарт в обществото като социално ангажирана компания;

идеята да бъде бързо приложима в България в условията на финансова криза и оглед на ограничения финансов ресурс - максимален годишен бюджет 10000 лева.

За решенията на казуса екипите разполагаха с 5 часа, достъп до компютри, интернет и съвети на бизнес консултанти доброволци.

ПГТМ "Христо Ботев" - Ботевград беше представена от единадесетокласниците Мария Тонева Иванова, Николай Ивайлов Миков, Венцислав Георгиев Стоев и Стоимен Добринов Христов. Те бяха разпределени в различни екипи, като в някои от тях комуникациите се извършваха само на английски език. И четирите екипа се справиха блестящо, три достигнаха до полуфинал, а на финала екипите с наши участници заеха призовите места. Първо място зае отборът на Венцислав Стоев, който ще пътува до Брюксел за европейския иновационен лагер на 25-26 май 2010г. На второ място е отборът на Мария Иванова. Всичките ни участници получиха грамоти за участие.